Αρωματικά Φυτά, Βότανα, Υπερτροφές.
Τσαουσίδου Σεβαστή Μαρίνα
Νιψα Εβρου
Τηλ. επικοινωνιας και παραγγελιων: 6974964934
Η ματζουράνα (Οriganum majorana) είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων.Ο Γαληνός χρησιμοποιούσε την ματζουράνα για την άριστη χωνευτική ιδιότητα της.Αναδίδει έντονο άρωμα και ευχάριστη έντονη γεύση.Καθώς αποτελεί και ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για την μαγειρική.
Το Μελισσόχορτο (Melissa officinalis) γνωστό και ως μελισσοβότανο,καλλιεργήθηκε αρχικά στη Νότια Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου,σήμερα όμως είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο.Το όνομα του οφείλεται χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του φυτού σε νέκταρ όπου αποτελεί ιδανικό μέρος για να αναζητήσουν τροφή οι μέλισσες.Έπίσης στην εποχή του Μεσαίωνα λέγεται ότι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν το μελισσόχορτο για να φτιάξουν ελιξήρια νεότητας.Αναδίδει έντονο άρωμα και ευχάριστη γεύση.
Το θρούμπι με λατινική ονομασία Satureja thymbra, ένα πολυετές φυτό με έντονες αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές απο την αρχαιότητα,καθώς το χρησημοποιούσαν ως χωνευτικό και για την αντιμετώπιση από τον πονόλαιμο,τον βήχα και τον πονόδοντο.Επίσης είναι ένα άριστο μπαχαρικό για την μαγειρική,καθώς έχει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη.Αναδίδει έντονη γεύση και δυνατό άρωμα.
Το «τσάι του βουνού» προέρχεται από το φυτό σιδερίτης (Sideritis spp),το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη «σίδηρος» χάρη στην επουλωτική δράση του φυτού έναντι πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα.Επίσης ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως τονωτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο και ως ισχυρή ασπίδα κατά του κρυολογήματος.Αναδίδει έντονο άρωμα και ευχάριστη γεύση.
Το βότανο Λουΐζα με το λατινικό όνομα Lippia citriodora κατάγεται από την Αμερική, απ΄όπου τη μετέφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ισπανοί εξερευνητές. Η λουΐζα θεωρείται φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό με πολλές φαρμακευτικες ιδιοτητες.Αναδίδει έντονο το άρωμα του λεμονιού ενώ η γεύση της είναι ευχάριστα ξινή.
Το Χαμομήλι (Marticaria Chamemilla) πήρε το όνομα από το χαρακτηριστηκό άρωμά του (μήλο του εδάφους).Ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο Ιπποκράτης (460-370 π.Χ.),πατέρας της Ιατρικής ο οποίος το θεωρούσε εμμηναγωγό και φάρμακο κατά της υστερίας.Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές,τονωτικές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες.Αναδίδει γλυκό και ανάλαφρο άρωμα.
Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό (mentha), το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως σήμερα ως αρωματικό στη μαγειρική, την οινοποιία και στη φαρμακοποιία.Αναδίδει έντονο άρωμα και φρεσκάδα.
Το φασκόμηλο ( Salvia officinalis) χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές ιδιότητες του εδώ και πολλές χιλιαδες χρόνια.Την αρχαιοτερη γνώστη αναφορά στη χρήση του,αποτελεί η απεικόνιση του σε τοιχογραφια στη Κνωσό (1400π.Χ.).
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται από πολύ παλιά για την αντιμετώπιση κρυωμάτων,διάρροιας,εντερίτιδας,πονόλαιμου,δαγκωμάτων από φίδια και καρκίνου.Αναδίδει έντονο άρωμα και πλούσια γεύση.
Το βάλσαμο ή σπαθόχορτο (Hypericum perforatum) χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα από εμπειρικούς γιατρούς για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, πληγών και της κατάθλιψης.Ονομάστηκε σπαθόχορτο,επειδή χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την ίαση των πληγών από τις μάχες.Χρησιμοποιείται ως ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και έχει διαδοθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.Αναδίδει ευχάριστη απαλή γεύση και άρωμα.
Η στέβια προέρχεται από τα υψίπεδα της Παραγουάης. Οι πρώτοι που την ανακάλυψαν ήταν οι Ινδιάνοι Guarani. Στους οποίους είναι γνωστή ως `kaa hee` που σημαίνει “γλυκό βότανο” ή “μελένιο φύλλο”.
Τη Στέβια την χρησιμοποιούσαν ως καρδιοτονωτικό και ως γλυκαντικό για τα φαρμακευτικά ροφήματα τους.
Εντάσσοντας στη ρόφημα μας στέβια, βοηθάει να χάνουμε κιλά και να τα διατηρούμε απολαμβάνοντας τις γλυκιές της ιδιότητες χωρίς να προσλαμβάνουμε περιττές θερμίδες.
O βασιλικός (Ocimum basilicum) είναι ένα ετήσιο, ποώδες φυτό και κατάγεται από την Ινδία. Σήμερα, βέβαια καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και κυκλοφορούν πολλές ποικιλίες του είδους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις.
Ο βασιλικός είναι γνωστός από την αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα μετά από δάγκωμα εντόμου, σκορπιού ή και φιδιού.
Χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό.
Το ιπποφαές (Hippophae L.) είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης,χρονολογείται πριν την εποχή των παγετώνων και η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη.Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας φύλλα και καρπούς του φυτού αυτού ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό,εξού και η ονομασία ιπποφαές.Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες,καθώς τα επίπεδα βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλά από αυτό των πορτοκαλιών.Επίσης περιέχει βιταμίνη Α,Ε,όλα τα είδη της βιταμίνης Β και περισσότερα από 15 αντιοξειδωτικά.Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και τα αμινοξέα.Αναδίδει απαλό άρωμα και φρουτώδη ξινή γεύση.
Το ιπποφαές (Hippophae L.) είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης,χρονολογείται πριν την εποχή των παγετώνων και η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη.Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας φύλλα και καρπούς του φυτού αυτού ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό,εξού και η ονομασία ιπποφαές.Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες,καθώς τα επίπεδα βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλά από αυτό των πορτοκαλιών.Επίσης περιέχει βιταμίνη Α,Ε,όλα τα είδη της βιταμίνης Β και περισσότερα από 15 αντιοξειδωτικά.Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και τα αμινοξέα.Αναδίδει απαλό άρωμα και γεύση.
Η ρίγανη (Origanum vulgare) αποτελεί ένα θαμνώδες αρωματικό φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας.Πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται ποιοτικά από τις καλύτερες παγκοσμίως.Αναδίδει έντονο άρωμα και έντονη γεύση.Καθώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα μπαχαρικά στην ελληνική κουζίνα.
Το κίστος ή λαδανιά (Cistus incanus) θεωρείται ως το τριαντάφυλλο των βράχων, φυτό γνωστό από την αρχαιότητα.Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα.Αναδίδει έντονο άρωμα και συνδυάζετε εξαιρετικά με την μέντα.
Το ιπποφαές (Hippophae L.) είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης,χρονολογείται πριν την εποχή των παγετώνων και η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη.Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας φύλλα και καρπούς του φυτού αυτού ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό,εξού και η ονομασία ιπποφαές.Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες,καθώς τα επίπεδα βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλά από αυτό των πορτοκαλιών.Επίσης περιέχει βιταμίνη Α,Ε,όλα τα είδη της βιταμίνης Β και περισσότερα από 15 αντιοξειδωτικά.Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και τα αμινοξέα.
Το άγριο θυμάρι αποτελεί ένα πολυετες φυτό του γένους Satureja με πάρα πολλές θεραπευτικές αλλά και αρωματικές ιδιότητες.Από την αρχαιότητα το χρησημοποιούσαν για την αντιμετώπιση της γρίπης αλλά και των στοματικών πληγών.Επίσης χάρη στην εξαιρετική αρωματική ιδιότητα του καθώς η γεύση και η μυρωδιά του θυμίζει θυμάρι,ρίγανη και λεμόνι.Καθιστώντας το ένα άριστο μπαχαρικό.Αναδίδει έντονη γεύση και πλούσιο άρωμα.
Η δάφνη με λατινική ονομασία Laurus nobilis κάνει την εμφάνιση της από τα αρχαιότατα χρόνια όπου οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων.Επίσης ήταν φυτό αφιερωμένο στον Ασκληπιό (θεό της Ιατρικής) λόγο των θεραπευτικών ιδιοτήτων της.Αναδίδει έντονο άρωμα,ενώ η γεύση της είναι ήπια καθώς επίσης αποτελεί και ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για την μαγειρική.
Ο δυόσμος (Mentha spicata) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα.Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησημοποιούσαν ως ισχυρό αναζωογονητικό του μυαλού και κατά των πονοκεφάλων.Ο δυόσμος πέρα από τη χρήση του ως αντισπασμωδικό,τονωτικό και χωνευτικό βότανο, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών.
Το θυμάρι με λατινική ονομασία Thymus vulgaris αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο αξιόπιστα βότανα στον κόσμο.Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε μπάνιο σε νερό με θυμάρι για να απαλλαγεί από τις ψείρες, ενώ το ίδιο έκαναν και οι ρωμαίοι πολεμιστές πριν από τη μάχη για να αποκτήσουν θάρρος, δύναμη και ενεργητικότητα.
Η θεραπευτική του δράση στους πνεύμονες και στους βρόγχους έγινε γνωστή τον Μεσαίωνα.Αναδίδει έντονη γεύση και άρωμα,ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό αρωματικό φυτό για την μαγειρική.